Kmalu razstava mladih avtorjev v ZDSLU 2018

29. 10. 2018

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov vabi na razstavo mladih umetnic in umetnikov iz devetih regionalnih društev, ki se bodo družno predstavili v Galeriji ZDSLU v torek, 6. novembra 2018, ob 19. uri. Razstava je namenjena predstavitvi perspektivnih in obetavnih mladih, večinoma še neuveljavljenih umetnic in umetnikov, ki delujejo v Sloveniji. Mladi so še vedno drzni, kreativni, ter vsakič znova dokazujejo, da se za prihodnost slovenske sodobne umetnosti ni bati. Razstava bo odprta do 29. novembra 2018.

Pozdravni nagovor: predsednik ZDSLU Aleš Sedmak,
Predstavitev avtorjev:  Nina Jeza, kustosinja razstave. 

Umetnost je bila in bo vedno navzoča, ta nujnost obstoja preprečuje, da bi se do nje obnašali arogantno. Umetnost je zgodba, ki jo puščamo novim generacijam – z vsebnostjo zgovornih idej ter kreativnih vsebin o nas lahko pove še toliko več in na toliko lepši način. Zato skupinska razstava naslovljena Mladi avtorji predstavlja mlado slovensko vizualno sceno, ki kaže pregled mladih umetnikov in umetnic, starih do 35. let, ki delujejo v Sloveniji in so ali še zaključujejo študij na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Mladi avtorji se skušajo predstaviti slovenski javnosti ter posledično tudi mednarodno. Umetniki so del narave in družbe, saj je umetnost ogledalo družbe.

Na razpis se je prijavilo skoraj osemdeset mladih avtorjev in  povedati je treba, da je delo žirije zelo nehvaležno. Saj prav zaradi prostorske stiske galerije ZDSLU je žirija med prispelimi deli, ki dopolnjujejo letošnjo razstavo, izbrala enaintrideset mladih umetnic in umetnikov, ki si zaslužijo pozornost.

Razstavljajo: Kristina Bastelj, Katja Bogataj, Tamara Bregar, Gašper Capuder, Domen Dimovski, Patrik Dvorščak, Jure Fingušt, Jure Grom, Betina Habjanič, Đejmi Hadrović, Polona Ipavec, Klara Jager, Natalija Juhart, Dora Kaštrun, Milan Ketiš, Tina Konec, Alja Košar, Nina Koželj, Blažka Križan, Slađana Matić Trstenjak, Matija Medved, Tina Mohorović, Petja Novak, Anja Podreka, Markus Röder, Anja Seničar, Kaja Urh, Sanja Zamuda, Jure Zrimšek, Jon Žagar in  Klara Žvokelj.

Razstava v  Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov - ZDSLU, ki sodi med najstarejša likovna društva na Slovenskem, omogoča mladim, še neuveljavljenim umetnikom, da s sodelovanjem pritegnejo pozornost stroke ter tako na lažji, predvsem pa hitrejši način pridejo do možnosti skupinskega ali celo samostojnega razstavljanja svojih umetniških del. Zato gre največja zahvala mladim avtorjem, ki so se udeležili ter opravili odlično delo s čudovitim zaključkom v obliki skupinske razstave.

 

Kurt Kellner: Nad ali onstran / Above or Beyond

02. 10. 2018

V Galeriji ZDSLU bomo v sredo, 3. oktobra slovesno odprli razstavo priznanega avstrijskega slikarja Kurta Kellnerja NAD ALI ONSTRAN /ABOVE OR BEYOND, ki je izmenjalna razstava umetnikov BV združenja in BV Galerije v Celovcu.
 

V okviru tega uspešnega petletnega sodelovanja smo v Celovcu v BV galeriji na odmevnih in dobro obiskanih razstavah predstavili  več kot vrhunskih 15 slovenskih avtorjev, prav tako pa je v naši Galeriji ZDSLU razstavljalo že 6 izjemnih avstrijskih umetnikov, članov BV galerije. Zanimivo razstavo slikarja Kurta Kellnerja bo slovesno odprl direktor Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani, gospod Andreas Pawlitschek in bo na ogled do 26. oktobra.


Kurt Kellner: Iz cikla ABOVE OR BEYOND, 2018, mešana tehnika, 200 x 165 cm

Kurt Kellner
Kurt Kellner je bil rojen 1957 v Knittelfeldu v Avstriji. Med  1968  - 1976  se je šolal na Humanistični gimnaziji v Seckau, med leti 1974  - 1975 pa na  St. Francis de Sales Highschool v Toledu / Ohio ZDA. Med leti 1976  - 1983 je študiral medicino na Karl-Franzens-univerzi v Gradcu, med leti 2005 in 2008   pa Eksperimentalno slikarstvo na »Kunstakademie Bad Reichenhall« . 2012  -  2017  je študiral na »Freien Akademie der bildenden Künste Kärnten« v Celovcu. Med leti 2015 in 2016   je študij nadaljeval in se izpopolnjeval v jedkanici, »Intagliotypiji« in litografiji na »Kunstakademie« v Augsburgu. Študijsko je potoval v Španijo in na Kubo. Je član Strokovnega združenja likovnih umetnikov Avstrije. Živi in ustvarja v Celovcu in v Schöder-ju v Avstriji.


Kurt Kellner: Iz cikla ABOVE OR BEYOND, 2018, mešana tehnika, 200 x 165 cm

Slikar in profesor Luka Antičević je o umetniku zapisal: »Slike Kurta Kellnerja izpovedujejo nezamenljivo občutenost, ki s svojo dinamiko in ne nazadnje zavestno izbranimi formati prikazujejo avtorjevo afektivno prizadetost doživljanja osebnega sveta. Dinamično oblikovanje slik lahko prištevamo esteticizmu, ki se vsekakor ozira na monologično izražanje s tem, da tudi v prenesenem smislu premikanje, nastajanje in rast prisodi „materialni empiriji“. Tudi pozicije kompozitoričnih podrobnosti - saj prav  iz njih nastaja gibanje - ravno zaradi tega lahko pripisujemo „dialogični kategoriji“ in jih temu ustrezno doživljamo kot racionalno pot do spoznanja. Običajno vidno osredotočenje v tako imenovanem abstraktnem ali nepredmetnem slikarstvu se v delu Kurta Kellnerja umika v subtilni in vendarle premočrtni gesti v kateri ostaja vseskozi vidna opozarjajoča trdnost, pri čemer se umetnikov „trans-logični postopek“ odpira iz ne dualnega gnosticizma ustvarjajoči celoti. Ves ustvarjalni proces, ki daje slutiti, da se umetnik intenzivno ukvarja z občutki, pomisleki in opažanji, se v opusu Kurta Kellnerja gledalcu konec koncev kaže kot neprestano spreminjanje, ne da bi se avtor pri tem odrekel individualni pisavi, ki v enem samem afektivnem stanju in v eni sliki povezuje pojavljajoče se in izginjajoče kot razlog in relikt.«

Umetnost je za Kurta Kellnerja edina možnost doživljanja duhovno - emocionalne borbe s samim seboj, z življenjem in s svetom. Slike nastajajo zaradi notranje potrebe po likovnem izražanju in so brez sledenja določenega konteksta. Ustvarjanje slike je primerljivo z rojevanjem novega življenja. 

 

 

Majski salon ZDSLU 2018 – Grafika, Umetniška grafika osnovnega in razširjenega polja

27. 9. 2018

Ljubljana, 25. september 2018:  Najstarejša slovenska razstava, ki jo na ogled postavljamo od leta 1909 dalje, MAJSKI SALON ZDSLU, je letos posvečena grafiki in je namenjena umetniški grafiki osnovnega in razširjenega polja. Odprtje razstave, katere selektor je bil prof. Črtomir Frelih, bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1 v Ljubljani, v četrtek, 11. oktobra 2018 ob 18. uri. Razstava, ki jo bo slovesno odprl minister za kulturo gospod Dejan Prešiček, bo na ogled do 4. novembra.

Majski salon ZDSLU 2018 – Grafika, Umetniška grafika osnovnega in razširjenega polja,  ki  je zaradi objektivnih razlogov tudi letos premaknjen v jesenski čas bo že v naslednjem letu v muzejski četrti na Metelkovi v razstavnih prostorih Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova ponovno pomladi.

Najstarejša slovenska razstava in najpomembnejša razstava članov ZDSLU tudi letos prinaša številne novosti, tokrat na polju grafike. Selektor, idejni vodja SALONA ZDSLU 2018 – Grafika in pisec daljšega raziskovalnega teksta v katalogu k razstavi je priznani slovenski grafik, prof. mag. Črtomir Frelih, akad. graf. spec. predstojnik Oddelka za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Prof. Frelih je med drugim napisal: »Likovna zvrst, ki so ji napovedovali zaton, se zopet  prebuja, delno osvežena z novimi generacijami, delno osvobojena napetosti med novimi in starimi mediji, predvsem pa zopet umeščena v avtonomno področje likovnega raziskovanja. Od zadnjega podobnega društvenega pregleda slovenske grafike je minilo že kar nekaj časa, zato je glavni cilj grafičnega Majskega salona ZDSLU narediti pregled kvalitetne grafične produkcije pri nas.« Prof. Frelih je pripravil  »ohlapen« interni razpis, dopuščene so bile skoraj vse grafične tehnike, kar je omogočilo vključevanje večjega števila vrhunskih grafikov in je zagotovo korak naprej na področju grafične umetnosti. Sprejete so bile vse reproduktivne grafične tehnike (izjemoma tudi kakšna pomožna grafična tehnika), prednost pa so imeli avtonomni grafični izrazi (ki ne služilo reproduciranju drugih področij; slike, kipa, fotografije, ...), posebej pa so bili dobrodošli vsi tisti avtorji, katerih delo temelji na kvalitetni osebni risbi. Za tokratno razstavo je bilo izbranih 65 avtorjev, članov ZDSLU  iz vseh generacij in iz devetih regionalnih društev.  Zagotovo bo ob letošnji razstavi izredno zanimiv in kvaliteten tudi katalog k razstavi, ki bo poleg že omenjenega strokovnega teksta prof. Freliha, vseboval še izjave in razmišljanja razstavljavcev  o grafični umetnosti in sodobni grafiki.

Kot vsako leto na Majskem salonu, bomo tudi tokrat na razstavi podelili  nagrade Majskega salona ZDSLU 2018: dve priznanji in še eno priznanje za mladega avtorja. Nagrajence bo izbrala žirija, sestavljena iz predsednikov umetniških svetov vseh devetih regionalnih društev. Nagrado in priznanji bomo slovesno podelili na odprtju razstave. Dobitniki nagrad bodo imel v letu 2019 skupno razstavo v Galeriji ZDSLU (v času trajanja razstave Salon ZDSLU 2019), ki bo vključena v program ZDSLU 2019.

Organizator projekta »SALON ZDSLU 2018 – Grafika, Umetniška grafika osnovnega in razširjenega polja«, je ZDSLU s svojo ekipo. Pri projektu sodelujejo tudi sodelavci NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE- METELKOVA. Sredstva za projekt je v glavnem prispevalo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Izjava in razmišljanje o grafiki:

Igor BANFI

»Grafika – žlahtna panoga likovne umetnosti – je v zadnjih desetletjih dobila brezštevilno pojavnih različic, pri katerih se lahko sprašujemo, če sploh še spadojo v klasično domeno grafike. Podobno vprašanje si postavljam tudi v svojem odtisu, kjer sem se preko lista papirja zapeljal z avtomobilom in odtis poimenoval po znamki in tipu gum.«

Pripravila: Olga Butinar Čeh

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61

Ostale novice


Veliki Brat v verigah, videoinstalacija, avtorja Dominika Olmiah Križana

Več>>


Dražba sodobne slovenske likovne umetnosti, 22. novembra 2015, ob 18. uri v Galeriji DLUL

Več>>


AIR - Majski salon 2015, četrtek 18. junij 2015 ob 19.00, Slovenski kulturni center Korotan na Dunaj

Več>>