Izjava za javnost MAJSKI SALON 2016

17. 5. 2016

MAJSKI SALON 2016

ODPRTJE RAZSTAVE: 19. maj ob 20 uri, razstava bo na ogled do 2. oktobra 2016

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE - METELKOVA 

ORGANIZATOR ZDSLU: Vodja projekta Mojca Smerdu, predsednik ZDSLU Aleš Sedmak, organizacija in tehnične podrobnosti Petra Kosi in Matena Bassin, odnosi z javnostmi Olga Butinar Čeh.

Pri projektu sodelujejo tudi:

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE, METELKOVA: Mag. Barbara Ravnik, Tomislav Kajfež, mag, Nina Vošnjak in Tinka Selič.

DRUŠTVO UMETNOSTNIH KRITIKOV – SLOVENSKA SEKCIJA AICA:

Izbor avtorjev: Milena Božiček Koren, Brane Kovič, Barbara Strle Vurnik, Robert Inhof, Petra Vencelj, Majda Božeglav Japelj in Breda Kolar Sluga

Žirija: Breda Ilich Klančnik, Breda Škrjanec in Damir Globočnik.

Organizatorji tradicionalne razstave Majski salon, ki jo Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, ZDSLU, organizira neprekinjeno od leta 1909, so se letos  odločili, da v razstavo vnesejo svežega duha in nove poglede na slovensko likovno sceno, saj salon zagotovo zrcali pregled likovno vizualnega ustvarjanja pri nas. Prenova te najstarejše razstave je nastala z željo, da jo izboljšamo, da ji dvignemo pomen in da jo naredimo bolj odmevno.

K sodelovanju smo kot selektorje povabili člane slovenske sekcije  AICA. Iz 9 regionalnih društev je bilo izbranih 47 avtorjev, ki se bodo predstavili z enim ali s po dvoje deli. Med umetniki lahko najdemo vse vrste ustvarjalcev iz raznih likovnih področij in vseh generacij, ki bodo razstavljali umetnine v vseh likovnih tehnikah. Tudi letos bomo podelili nagrade Majskega salona 2016. Žirijo, ki se je sestala in naredila izbor nagrajencev v ponedeljek, 16. 5. ob 10. uri,  sestavljajo kustosi: Breda Ilich Klančnik, Breda Škerjanec in Damir Globočnik.

Majski salon 2016 - prenovljen

Razstava Majski salon je letos podvržena temeljiti prenovi. Poleg primernega razstavnega prostora, kot smo si ga vseskozi želeli, ga iskali in tokrat pridobili v prostorih Narodnega muzeja na Metelkovi, je tudi povsem drugačen pristop k izboru umetnikov in njihovih umetnin. V Umetniškem svetu in Izvršilnem odboru ZDSLU smo se odločili in povabili k sodelovanju kot selektorje posamezne regionalne kustose Društva umetnostnih kritikov – slovenske sekcije AICA. Rezultat njihovega izbora lahko vidimo na razstavi Majski salon 2016! Menimo, da je izbor dober in da je pred nami zanimiva kvalitetna razstava.

Ali pa so predstavniki AICE izbirali pravilno, ali jim je uspelo narediti relevanten prerez čez slovensko likovno produkcijo danes, bo povedalo sito časa in odmevi na razstavo. Vemo, da so bile v ZDSLU tudi že v preteklosti razstave Majskega salona podvržene selekciji, ki pa je res bila bolj interne narave. Morda je to, da smo dovolili likovnim kritikom od zunaj tako rigorozno vrednotiti delo naših članov največja sprememba letošnje razstave.

Žirija za izbor nagrajencev 16. 5. 2016:

Breda Ilich Klančnik, Breda Škrjanec, Damir Globočnik

Nagrajenci Majskega salona 2016: 3 enakovredne nagrade

Metka Kavčič, Društvo likovnih umetnikov Maribor, Iz cikla "Ko se duša naguba", 2015, bron, les, 130 x 50 x 50 cm

Lucija Stramec, Društvo likovnih umetnikov Maribor, Materializirane preobrazbe, 2016, akrilni črtni zapis na platnu, 130 x 100 cm

Simao BESSA, Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske,Brez naslova, 2015, grafitni svinčnik, črni marker, tuš na papirju, cc. 122 x 200 cm

Več o Majskem salonu si lahko preberete v celotni izjavi >>

pripravila Olga Butinar Čeh

 

 

UTRINKI: pregledna razstava nagrajenca Zorana Ogrinca

03. 5. 2016

Regionalno Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske v Ajdovščini je lani uspešno organiziralo Mednarodni bienale akvarela Castra 2015 na katerem je sodelovalo 192 avtorjev vsega sveta. Pri organizaciji bienala je sodelovala tudi Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov in rezultat je pregledna razstava  UTRINKI Zorana Ogrinca v Galeriji ZDSLU v Ljubljani, ki je dobitnik Odkupne nagrade ZDSLU.

Ob avtorjevem abstraktnem akvarelu Sledi, 2015, je žirija zapisala: Barvito močno zaznavna in hkrati figurativno slutena izvedba v akvarelu.

Prav osvežujoče je bilo množično sodelovanje številnih umetnikov na lanskem Bienalu akvarela, saj vemo, da je akvarelno slikarstvo že zelo staro. Izvira  iz ranega Egipta, od koder so nam ohranjeni z  vodotopnimi barvami poslikani papirusi; iz širne Azije, kjer so z akvarelnimi barvami slikali prostor, pokrajino ali kaligrafske zapise; iz srednjega veka, ko so  akvareli krasili številne  rokopise in miniature.  Poleg drugih velikih avtorjev pa sta tehniko pogosto uporabljala Albrecht Dürer in Rembrandt. Še posebno priznanje in  žlahtnost je slikarska tehnika pridobila v 18. stoletju, ko je angleški slikar William Turner, eden največjih akvarelistov, ustvaril ključne akvarele, podobe krajin, ki so bile prelomne in še do danes niso izgubile niti svoje svežine, niti lepote.

Zoran Ogrinc, Tvoje sledi, 2015, akvarel,  35x50 cm

Zorana Ogrinca, ki se poleg akvarela posveča tudi akrilnemu slikarstvu in grafičnim tehnikam,  spoznavamo kot skrajno čutečega vrhunskega slikarja, ki sicer rad zre v prihodnost, a ga enako vznemirja tudi preteklost in njene ostaline.  Poleg korelacije barve in forme, nosilk reakcij na stanje določene velike avtorjeve duhovne čustvene vznemirjenosti, ki obe skupaj nosita za slike značilno informacijo in izraznost, s čemer avtor rad nagovarja gledalca in ju vehementno, s filigransko natančnostjo polaga na likovno površino,  ga pogosto ustavi usoda ljudi. Dotakne se ga vsebina njihove ujetosti v tem stvarstvu, v okolju, v katerem enakovredno sobivajo, zaviti z obdajajočo jih krajino prepolno sledi, katere avtor iz preteklosti pobira kot bisere,  ki pripovedujejo zgodbe in nizajo usode oseb ujetih v neke hermetično zaprte kroge. Čeprav je iz slikarjevega obširnega opusa zelo jasno razvidno, da je pretežno zapisan abstrakciji, je figuralika še kako očitna na njegovih delih, pa naj bodo forme le kot drobne migotajoče sence neke pokrajine, ki jih je avtor želel iz nekega drugega sveta prenesti pred nas, ali slutene figure čutnih ženskih teles, ki jih brez strahu razgali na igrivi barvni paleti. Z nenehnim prekrivanjem slike s protokolom raznih procesov shranjevanja napetosti in fantazije drugačnega opazovanja, gledanja in videnja,  se prikažejo in razkrivajo pred nami drug za drugim skrivnostni lirični svetovi iz avtorjeve mladosti, pa tudi njegovi vtisi iz sedanjosti. So kot utrinki, kot naplavine preteklosti,  ki se pojavijo na slikarski površini, zasvetijo in poniknejo v trenutku, ko že imamo občutek, da smo razumeli vse tisto kar se dogaja pred našimi očmi. Hkrati pa ugotovimo, da je bila to le prevara, past, ki nam jo je spretno nastavil slikarski mojster, pa tudi naša velika želja spoznati kompleksnost in notranjost misterija Zorana Ogrinca. In abstrakcija pred nami omogoča, da začnemo špekulirati. Na eni sami slikarski površini se niza druga za drugo serija različnih razlag in videnje različnih slik, kar je lahko pravi blagoslov in pozitivna stran, prav tako pa tudi prekletstvo, oz.  negativna stran abstraktnega slikarstva. Morda je avtor začel delo v abstraktnem duhu in je nato v nadaljevanju poskušal v podobo vtkati nekaj konkretnega, formo, s katero je naslikana pripoved sama, ki nam sramežljivo razkazuje nejasno vsebino te vključene forme in se odpira predvsem s kompleksno barvno dinamiko in lirično celoto, ki je delo slikarjeve poetične duše.

 Zoran Ogrinc, Iz cikla Sledi, 2016, akril na platnu, 50x50

Koroški slikar, grafik in likovni pedagog Zoran Ogrinc je rojen v Mariboru leta 1956. Diplomiral je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani (slikarstvo pri prof. Milošu Požarju, kiparstvo pri prof. Boštjanu Putrihu), grafično se je izpopolnjeval pri prof. Walterju Domnu na Centre Internationale de Recerca Grafica v Barceloni. Je član ZDSLU (1986) in DLUM, kjer je več let aktivno deloval tudi kot član izvršnega odbora. V letu 2004 je vodil projekt "Connections 04" na katerem je sodelovalo 230 umetnikov iz 29-ih držav. Samostojno se je predstavil na 50 razstavah ter sodeloval na preko 200 skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje slikarsko in grafično delo je prejel 16 nagrad, med drugimi leta 1998 Nagrado Umetniškega sveta Društva likovnih umetnikov Maribor in 2015 odkupno nagrado na Mednarodnem bienalu akvarela Castra v Ajdovščini.  Trenutno živi in ustvarja v Slovenj Gradcu.

Olga Butinar Čeh

 

 

Izjava za javnost: MAJSKI SALON 2016

20. 4. 2016

ODPRTJE RAZSTAVE: 19. maj 2016 ob 20 uri

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE, METELKOVA (razstava bo na ogled do septembra 2016)

ORGANIZATOR ZDSLU: Vodja projekta Mojca Smerdu, predsednik ZDSLU Aleš Sedmak, organizacija in tehnične podrobnosti Petra Kosi, odnosi z javnostmi Olga Butinar Čeh.

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE, METELKOVA: Barbara Ravnik, Tomislav Kajfež, mag.

Organizatorji letošnjega Majskega salona (ZDSLU razstavo organizira neprekinjeno od leta 1909) so se  odločili, da v razstavo vnesejo svežega duha in nekoliko novih pogledov na slovensko likovno sceno, saj salon zagotovo zrcali pregled likovno vizualnega ustvarjanja pri nas. Letošnji salon je selekcioniran po posameznih regionalnih društvih in pri selekciji prijavljenih avtorjev SODELUJEJO KUSTOSI AICA SLOVENIJA. Selektorji avtorjev: Milena Božiček Koren- celjska regija, Brane Kovič – ljubljanska in dolenska regija, Robert Inhof – prekmurska regija, Petra Vencelj – škofjeloška in kranjska regija, Majda Božeglav Japelj – primorska regija in Breda Kolar Sluga – mariborska regija. Izbranih je bilo 46 avtorjev, ki se bodo v glavnem predstavili s po tremi deli. Med avtorji lahko najdemo vse vrste ustvarjalcev iz vseh generacij, ki se bodo razstavljali  v vseh likovnih tehnikah. 

Tudi letos bodo podelili nagrade Majskega salona 2016. Žirijo sestavljajo: Breda Škerjanec, Maja Škerbot in Damir Globočnik. Slika za promocijo: izbrali smo delo Igorja Banfija, ker še ni dokončan CGP, in ker bomo na vsakem prihodnjem poročanju izbrali drugega avtorja in predstavili drugo delo.

Igor Banfi: C.D.F. NA OBALI, 2016, olje na platnu 70 x 100 cm

Avtor je iz Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije, izbral ga je kustos Robert Inhof.

Olga Butinar Čeh

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61

Ostale novice


Videoposnetek Javne tribune na Majskem salonu 2014

Več>>


Bojan Bensa in "Povratni svetovi", Galerija ZDSLU, 21. maja 2015 ob 19.00

Več>>


Razstava Anje Jerčič Jakob TRIFOLIUM

Več>>