Slovenski ustvarjalci v Grožnjanu 1965 - 2015, 28. januar - 26. februar 2016

20. 1. 2016

V Galeriji ZDSLU bomo v četrtek, 28. 1. 2016 ob 18. uri, gostili pomembno razstavo iz serije potujočih razstav "Slovenski ustvarjalci v Grožnjanu 1965 - 2015". 2. maja 2015 so organizatorji predstavili v nekaj galerijah "Mesta umetnikov - Grožnjan" prvo razstavo, ki ji je sledila razstava v Galeriji SKD Istra v Puli in nato še razstava v Galeriji pokrajinskega muzeja v Kopru v organizaciji DLU Insula. Ob zaključku jubilejnega leta, ob petdeseti obletnici nastanka umetniškega mesteca, bomo z razstavo v Galeriji ZDSLU popotovanje tudi zaključili.

"Med majem 2015 in začetkom 2016 poteka petdesetletnica delovanja likovne kolonije "Grožnjan - mesto umetnikov" katere ustanovitelj je bilo tedanje Društvo slovenskih likovnih umetnikov, predhodnik ZDSLU. Ob tej priložnosti so slovenski likovniki v Grožnjanu s pomočjo Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pule pripravili razstavo "Slovenski ustvarjalci v Grožnjanu 2015 - petdeset let mesta umetnikov". V organizacijskem odboru so bili: dr. Stane Bernik, Nina Pirnat Spahić in Rok Zelenko". (Rok Zelenko)

Ob predstavitvi razstave je dr. Stane Bernik med drugim zapisal: "Razstava "k srečanju s petdeseto obletnico Grožnjana - Mesta umetnikov" je vsekakor zgovoren napovednik pomenljive zgodovinske likovne razstave, postavljene leta 2015, saj bo iz preteklosti znova obudila nekdanje razgibano in v svetu uveljavljeno umetniško življenje, nas soočila z uspešno revitalizacijo in tako z nami zgovorno podoživljala dosežke obujene kulturne in urbane vsebine zgodovinskega mesteca Grožnjana. Z njeno promocijo se bo utrjeval simbolni pomen našega Grožnjana, s katerim se je prepričljivo in markantno izrisala njegova odmevna dejavna likovna in graditeljska sporočilnost in se še bolj prepoznavno vrisala v sozvočno izvirno vizualno izpovednost dejanj polpretekle in historične kulturne dediščine. Napovedana razstava bo dokumentarno razgrnila petdesetletno zaokroženo bogato umetniško grožnjansko kroniko, njene povezave s sodelujočimi in gostujočimi likovnimi ustvarjalci, a vzporedno tudi z dejavnostmi mladih ustvarjalcev v okviru tradicionalnih in spodbudnih "novih umetniških praks". Zgodovinsko gledano lahko z verodostojno prepričevalnostjo zremo v njen odmevni umetnostni spomin, ki so ga likovni stvaritelji različnih pogledov in nagnjen skozi desetletja osvajali in oblikovali v skupno projekcijo, ujeto v slikovni podobi družbeno in komunalno prežete urbane in kulturne krajine".

 

Decembrski festival ZDSLU in Prodajna razstava v Galeriji ZDSLU

10. 12. 2015

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov vas vljudno vabi na praznične dogodke, ki se bodo zvrstili v okviru prvega Decembrskega festivala ZDSLU. 

Vabimo vas v Galerijo ZDSLU na Komenskega 8 v Ljubljani, kjer bomo v sredo 16. decembra 2015  ob 18. uri z odprtjem Prodajne razstave zabeležili prvi Decembrski festival ZDSLU. Razstavljena bodo dela vseh žanrov in manjših formatov članov ZDSLU. Odprtju bo sledila zabava pozno v noč in druženje med umetniki in obiskovalci Galerije.

--------

Sreda, 16. 12. 2015, ob 18. uri:

Decembrska prodajna razstava v Galeriji ZDSLU in po hiši na Komenskega 8, v Ljubljani. Razstavljena bodo dela vseh žanrov in manjših formatov članov Zveze. 

Odprtju bo sledila zabava pozno v noč in druženje med umetniki in obiskovalci Galerije ZDSLU.

V PREDDVERJU Galerije bomo na ogled postavili likovne izdelke najmlajših obiskovalcev, ki so ustvarjali na likovnih delavnicah povezanih z razstavami (otroci iz vrtca dr. France Prešeren, enota Vrtača, skupina Vetrnice in vrtca Galjevica, enota Orlova, skupina Kresničke  ter učenci Osnovne šole Hinka Smrekarja).

Z jedačo in pijačo bodo postregli umetniki sami! Za glasbeni del večera bosta poskrbela pevka in glasbenica Olga Weissbacher s kitaro in s svojimi songi ter z ljudskimi pesmimi in akademski slikar, glasbenik, pesnik in pedagog Andrej Trobentar. 

Vabimo vas, da se nam na odprtju razstave pridružite, da skupaj nazdravimo prihajajočemu novemu letu 2016.

--------

Ponedeljek, 21. 12. 2015, ob 19. uri: Likovni umetniki literati in Tatjana Pregl Kobe 

Na večeru se bosta predstavila ilustrator Aleksander Jankovič Potočnik s svojimi monografijami s področja utrdboslovja in Tatjana Pregl Kobe, pesnica, esejistka, pisateljica, publicistka, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka, ki je pravkar izdala novo pesniško zbirko za otroke: »Slike za pesmi, pesmi za slike«.

--------

Torek, 22. 12. 2015, ob 19. uri: Svet umetnosti na dlani - klepet

O umetnosti danes, kulturi, turističnih popotovanjih, o sodobnih komunikacijskih omrežjih, o likovnikih in o še marsičem bodo na večeru spregovorili: umetnostna zgodovinarka, predstavnica mlajše generacije,  Jadranka Plut; kustos v Narodni galeriji, umetnostni zgodovinar in svetovni popotnik Ferdo Šerbelj, akademski slikar in predsednik ZDSLU Aleš Sedmak, ki vodi mednarodne delavnice Kaverljag in kustosinja ZDSLU Olga Butinar Čeh, ki bo povezovala pogovor. 

V prihajajočem letu 2016 vam želimo obilo uspeha in sreče. 

Veselimo se srečanja z vami!

 

LIKOVNE BESEDE: Predstavitev novih knjig iz zbirke "Ljubljana osebno", 9. 12.2015 ob 17. uri, MGLC

07. 12. 2015

Ljubljana je s svojimi zanimivostmi in kulturnimi dosežki ne le vedno bolj privlačna za domače in tuje turiste, ampak je pogosto spodbuda za umetnike in ustvarjalce. Alternativni vodiči, ki dvakrat letno izidejo pri Likovnih besedah so dodana vrednot in novost na področju promocije našega glavnega mesta. Revija za likovno umetnost LIKOVNE BESEDE je v svoji zbirki Alternativnih vodičev LJUBLJANA OSEBNO/PERSONAL izdala dve novi knjigi in sicer Anunciade Fernández de Córdove + Mine Fine:  Postaje letnih časov v Ljubljani in Zore Stančič: Zora Was HerePredstavitev bo v sredo, 9. 12.2015 ob 17. uri, v Caffe Bienale MGLC.

Predstavljamo knjigi

1.  Anunciada Fernández de Córdova + Mina Fina:  Postaje letnih časov v Ljubljani

Besedilo je z ilustacijami in oblikovno zasnovo vizualno nadgradila in opremila Mina Fina.

de Cordova

http://www.cuadernosdelaberinto.com/autores/paginas/AnunciadaFernandezdeCordova.html

Anunciada Fernández de Córdova je španska pesnica in pisateljica, ki jo je diplomatska služba pripeljala v naše glavno mesto, v Ljubljano, kjer je bila do letos veleposlanica Kraljevine Španije v Sloveniji in je od septembra 2015 dalje višja svetovalka za kulturo in turizem mestne občine Madrid. V slovenščini je v zbirki S poti pri Cankarjevi založbi leta 2010 izšlo njeno delo Letijo dnevi, ki združuje potopis in dnevniške zapiske. Študentska založba je leta 2011 izdala dvojezično špansko - slovensko izdajo njene pesniške zbirke Prodiranja (Invasiones). Leta 2014 jo je predsednik Borut Pahor odlikoval z redom za zasluge za izjemen prispevek k poglabljanju vezi med Španijo in Slovenijo, posebej na področju kulturnega sodelovanja. V času njenega bivanja v Ljubljani  (2009–2015) je nastalo še nekaj doslej neobjavljenih pesmi, ki se neposredno vežejo na določene kraje v mestu (Slovenska cestaRožnik) ali posredujejo intimno čustveno in telesno občutenje Ljubljane. Zaradi družinskih okoliščin in narave njene službe je menjavanje celin in mest samoumeven del njenega vsakdanjika že od zgodnjega otroštva. Pisanje poezije občuti kot sidro, ki ji pomaga, da se vsakokrat znova udomači v novem kraju. Publikacija je tokrat slovensko španska. Z ilustacijami in oblikovno zasnovo pa jo je  vizualno nadgradila Mina Fina, ki je tudi avtorica prenovljene vizualne podobe zbirke.

2.  Zora Stančič: Zora Was Here

Zora_Stančič    

http://www.zorastancic.com/

Zora Stančič je vizualna umetnica, ki je bila rojena v Bosni, konec petdesetih pa se je z družino preselila v Ljubljano, kjer še zdaj živi in dela. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Sarajevu, podiplomski študij grafike pa je zaključila na ALUO v Ljubljani. Leta 2012 se je habilitirala na Univerzi v Ljubljani in dobila naziv docentke za področje umetniške grafike. Razstavljala je doma in po svetu ter prejela več nagrad. Njena dela so v mnogih stalnih zbirkah, med drugim: Albertina  (Dunaj), Fond National d’Art Contemporain  (Pariz), The Jane Voorhees Zimmerli Art Muzeum (New Brunswick, New Jersey), Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa (Aukland) … Je avtorica več knjig (knjige umetnika): Album, 1995, Revija, 2000, Nič posebnega, 2007, Prva praska najbolj boli, 2011 in Napake, 2012. Njena 
nova knjiga Zora Was Hereje dragocen dokument o mestu, »ki je nekoč bilo, ko še ni bilo ‘najlepše mesto na svetu’«. Z besedo in podobo se sprehodi po osebni zgodovini ter času in prostoru našega glavnega mesta. Čeprav nas preseneti s količino zapisanega, knjiga vizualno odraža prepoznaven avtorski slog in humor. Bogato slikovno gradivo iz osebnega arhiva, arhiva svojih prijateljev, znancev in institucij dopolni z zanjo značilnimi likovnimi intervecijami.

Ljubljana osebno, alternativni vodič

Revija Likovne besede je začela leta 2009 pod naslovom “Ljubljana osebno” izdajati zbirko malce drugačnih vodnikov, ki naj bi domačinom in tujcem odkrivali zanimivosti našega glavnega mesta. Nevenka Šivavec in Mojca Zlokarnik sta urednici te zbirke.

Mojca Zlokarnik in Nevenka Šivavec

Mojca Zlokarnik in Nevenka Šivavec / http://www.likovnebesede.org/ljubljana-osebno--ljubljana-personal.html

V zbirki Ljubljana osebno, alternativni vodič je do sedaj izšlo osem publikacij žepnega formata. Knjige so dvojezične, praviloma slovensko angleške z izvirnim slikovnim gradivom. Senzibilni posamezniki nam s svojim dojemanjem Ljubljane odkrivajo njene, na prvi pogled neznane zgodbe na izrazito oseben način. V vsakem letniku sodeujeta slovenski in tuj umetnik, oziroma skupina. Avtorji do sedaj izdanih publikacij so: Miklavž Komelj, Lucija Stepančič, Miran Erič, Marko Pogačnik, Walid Siti, Justreeds, Estela Žutić in Gill Duvivier ter Daniel Jewsbury. 
več na: http://www.likovnebesede.org/ljubljana-osebno--ljubljana-personal.html.

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61

Ostale novice


V spomin na Jožeta Slaka – Đoko (1951 – 2014)

Več>>


Člani ZDSLU razstavljajo v tujini

Več>>


Sprememba delovnega časa Galerije ZDSLU

Več>>