AIR - Majski salon 2015, četrtek 18. junij 2015 ob 19.00, Slovenski kulturni center Korotan na Dunaj

15. 6. 2015

V četrtek 18. junija 2015 ob 19.00 v Korotanu na Dunaju odprtje razstave letošnjih nagrajencev Majski salon - ZRAK 2015. Kot novost je na Majskem salonu prvič sodelovala tuja selektorica, mednarodno priznana kustosinja in galeristka Denise Parizek iz Dunaja, ki je med 128 avtorji izbrala šest umetnikov, nagrajencev MS 2015 – Zrak. Enako kot smo v zadnjih treh letih na Dunaj pošiljali izbor umetnikov iz razstav Majski salon, bo nekaj umetnikov tudi letos potovalo na Dunaj. Parizekova je izbrala šest avtorjev, ki so jo prepričali. Razstavo bomo odprli 18. junija v razstavišču Slovenskega kulturnega centra Korotana na Dunaju. Priznana kuratorka, ki deluje v mednarodnem prostoru pri pomembnih projektih po večjih mestih Evrope (Dunaj, Bukarešta, Istanbul, Ankara, Düsseldorf, Krakov, Ljubljana, Koper, Benetke…), je izbrala naslednje avtorje:

Niko Autor, Boštjana Drinovca, Anko Krašna, Vanjo Merviča, Marijo Prelog in Katjo Smerdu.

Spletni katalog_MS_air_2015_EN >>

Nika Autor

Posnetek iz videa  Razglednice

Nika Autor(1982) deluje na področju sodobnih praks umetnosti. Predmet njenega umetniškga interesa je odnos umetnika do njegovega neposrednega življenskega okolja. Umetniško prakso razume kot refleksijo družbene stvarnosti, ki prispeva k upiranju pogleda in ostrenju misli, k opolnomočenju in podajanju glasu in podobe neslišnemu in nevidnemu. Njena dela se uvrščajo med družbeno angažirane projekte, formalno pa segajo na področja fotografije, grafike, videa in slikarstva. Pri svojem delu uporablja tudi dokumentarna gradiva, vsebinsko pa obravnava anomalije urbanih okolij. Tako njen film Razglednice, ki je predstavljen na Majskem salonu 2015 – Zrak, predstavlja arhivsko zbirko oz. dokumente medijskega poročanja o vprašanju migracij med letoma 2001  in 2008. Avtorico je zanimala konstrukcija reprezentacije prosilca za azil, ki jo ustvarja dominatni diskurz oz. institucija za produkcijo medijskih podob in javnega mnenja. Svoj študij je začela na Pedagoški fakulteti v Mariboru (2001 / 2002), ga nadaljevala na študijski izmenjavi na  Finskem na Satakunta Polytechnic Fine Art / Kankaanpaa  (2005 / 2006) in na Poljskem na Academy of Fine Arts Poznan (2006 / 2007). Diplomirala je na ALUO v Ljubljani (2002 / 2008) kjer je zaključila magistrski študij (2011) in sedaj končuje doktorski študij v Avstriji,  na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju.

Boštjan Drinovec

Drevesni delec za digitalno fotosintezo F – 786, 2013 jeklo, polimetylmetakrilat, vezje, print, 78,6 × 47 × 35 cm

Boštjan Drinovec je rojen 1973 v Ljubljani. Akademski kipar (1998, ALUO, Ljubljana). Magister umetnosti (2001, ALUO, Ljubljana). Od leta 2008 predava na ALUO v Ljubljani. Ustvarjalec Metelkove mesta. Boštjan Drinovec ustvarja na področju kiparstva, od male plastike do mobilnih, svetlobnih in zvočnih skulptur ter v svojem ustvarjanju združuje figuraliko s prvinami sodobnega  kiparstva, konstruktivizma, poparta, modernizma in sodobnih trendov. Umetnik premišljeno črpa iz pretekle zgodovine znanosti in kiparstva - ne v smislu stilnih povzemanj, temveč v smislu funkcionalnih rešitev, prirejenih lastnim konceptom posameznih plastik pri katerih je zanj pomembna predvsem likovna oziroma estetska dovršenost forme. Pri svojem delu se ozira po tehničnih in inovativnih poteh Nikola Tesle, ki mu je izredno blizu in njegovih odkritjih. Poudarek daje vidnosti jasnih principov v povezavi s principi in znanjem s področja Tesle, njegov znanstveni in umetniški performans,  in v nasprotju današnji digitalizaciji vstopa v zgoščen notranji proces uporabnika.

Anka Krašna

Ujeti zrak, 2012/2015, olje na platnu, steklo, steklena plastika / konceptualni projekt, 15 × 30 × 30 cm

Anka Krašna je rojena 1950 v Mariboru. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1976 pri prof. Gabrijelu Stupici (slikarstvo) in prof. Francu Kokalju (barvno okno – vitraj). Leta 1979 je zaključila specialistični študij za slikarstvo na ALU v Ljubljani pri prof. Jožetu Ciuhi in prof. Marjanu Tršarju. Bivala v Cite Internationale des Arts v Parizu. Sedaj je redna profesorica za slikarsko oblikovanje na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Anka Krašna je zapisana slikarstvu ekspresivne likovne govorice, ki jo na oblikovni ravni doseže z odločnimi potezami, stilizacijo motivov in intenzivnimi barvami, zanima jo neoekspresionizem in postmodernizem. . Bila je ena zadnjih študentk Gabrijela Stupice, pri katerem je diplomirala iz slikarstva, pri Francu Kokalju pa iz vitraja. Izpopolnjevala se je na številnih študijskih potovanjih po celem svetu, od Evrope, ZDA do Azije, sklenila jih je z dvomesečnim bivanjem v pariškem Cité Internationale des Arts. Kot redna profesorica predava risarsko in slikarsko oblikovanje na mariborski Pedagoški fakulteti. Njen opus zaznamujejo slikarski cikli, med katerimi velja omeniti Ovce (1987-1989), Oznanjenja (1990,1993), Vrtove (1994-1995), Zgodbe(2000-2002), Dnevnik gospodične Blondy (2004). Vsebina njenih slik obsega širok razpon, od kritičnega pogleda na družbeno-politično stanje in ustaljene družbene vzorce, od ne obremenjujočega razgrinjanja tabuiziranih krščanskih dogem in izrisovanja dramatičnega bistva izbranih svetopisemskih motivov, do občudovanja lepote in moči rasti v svojem vrtu ter lepote v enkratnosti upodobljenčevega značaja. Že v zgodnjem obdobju jo je zanimala raznovrstna tekstura likovnih del, ki jo je ustvarjala z različnimi tehnikami in materiali, npr. z valovito lepenko, vrvjo, peskom in vrečevino, v čemer je slutiti zapoznele odmeve informela, v poznejših delih pa s pastoznimi nanosi barve, ki jih je porajala silovita gestualna poteza. Njena sklulptura na Majskem salonu, pri kateri je v steklu ujeti zrak v povezavi s poslikano podlago, deluje misterjozno in karizmatično.

Vanja Mervič

Blowing bubbles on a micro scale – triptih, 2014, digitalni tisk, 20 × 16 × 3 cm

Vanja Mervič je rojen 1973 v Kopru. Srednjo šolo je zaključil na Instituto d’arte Max Fabiani v Gorici. Študij slikarstva je nadaljeval na beneški Akademiji lepih umetnosti in na Akademiji Brera v Milanu, kjer je diplomiral leta 2001. Študij videa in novih medijev je nadaljeval na ALUO v Ljubljani pri prof. Sreču Draganu. Študijsko se je izpopolnjeval v Belgiji Hoogeshool, Gent), leta 1999, na Novi Zelandiji (UCOL, Wanganui), 2007 in v Avstriji (FH Digital media,  niversity of applied sience, Hagenberg), leta 2008. Razstavlja tako doma, kot v tujini. Sodeluje s skupino Artnetlab in je  član društva Ljubljanskih likovnih umetnikov. Ustvarjanje Vanje Merviča je tesno povezano z razvojem sodobne digitalne tehnologije, ki je preoblikovala koncept nedotakljivosti in zaključenosti umetniškega dela. Njegove interaktivne instalacije so »odprta dela«, procesualna ter zahtevajo aktivno soudeležbo gledalcev, ki vplivajo bodisi na proces nastajanja bodisi preoblikovanja posameznih projektov. Z vključevanjem gledalcev v ustvarjalni proces se njegova umetnost približuje življenju, hkrati pa so dela refleksija naše vsakdanjosti in širšega družbenega prostora, ki je popolnoma prežet z informacijsko tehnologijo in množico vizualnih sporočil. Mervičeva dela so kljub vpeljavi tehnologije, medijskih impulzov in neobičajnih materialov kontemplativna dela, ki temeljijo na likovnih prvinah, čeprav nam njihova vizualna struktura ne daje vedno estetskega užitka, ampak izziva našo miselno aktivnost (Nataša Kovšca). Razstava digitalnega tiska in video predstave je dobrodošla kombinacija in dodana vrednost letošnjega Majskega salona.

Marija Prelog

Kmečka lastovka 9, (Hirundo rustica), 2014 svinčnik, kirigami živali

Marija Prelog je rojena 1954 v Celju. Študij je dopolnila na ALUO v Ljubljani, smer slikarstvo in leta 1980 diplomirala pri profesorju Janezu Berniku. Vpisala in opravila je tudi specialko iz slikarstva. Zaposlila se je kot samostojna oblikovalka v Design biroju. Leta 1986 je postala likovno-grafična urednica v Državni založbi Slovenije v Ljubljani. Od leta 1991 je samostojna ustvarjalka na področju kulture. Od  leta1991 ima status samozaposlene v kulturi. Glavnina njenega prepoznavnega dela je na področju ilustracije, še posebej strokovne. Ustvarja v tradicionalni tehniki svinčnika in akvarela ter kot edina avtorica v Sloveniji v tehniki kirigami izdeluje avtorske živali (avtorske izrezanke in zloženke iz papirja). Kot ilustratorka sodeluje pri prvi slovenski naravovarstveni reviji EKO Velikan. Živi in dela v Ljubljani. Ilustriranje povezuje z oblikovanjem. Riše od poljudno znanstvenih do fantazijskih tematik; od otroških slikanic, mladinskih del, do strokovnih knjig, učbenikov, priročnikov. Uživa v ilustriranju rastlinja, živali, še posebej ptic. Študijsko risanje živali ji je podlaga tudi za ustvarjanje avtorskih prostorskih izrezank in zloženk živali, v tehniki kirigami. Tako je nastala njena umetniška knjiga-priročnik "Ptice skrite v papirju" (Birds hidden in paper). Njena ljubezen do živali in narave nasploh in vrhunsko obvladovanje risarskega področja, so njeno ime ponesle po svetu, kjer jo cenijo in je povsod tam, kjer predstavljajo ilutratorji svoje umetnine, cenjena in priznana avtorica.

Katja Smerdu

Vezi II, 2014 jeklena žica, les, 32 × 28 × 30 cm

Katja Smerdu je rojena 1980 v Kopru v Sloveniji. 2005 obiskovala kiparsko delavnico kiparke Mojce Smerdu, 2007 je preko programa Erasmus  obiskovala Akademijo Brera v Milanu v Italiji in 2008 diplomira na ALUO v Ljubljani.  2013 je magistrirala z delom “Duša in roka” pri prof. Matjažu Počivavšku in prof.dr. Igorju Škamperletu na ALUO v Ljubljani. 2011 je skupaj z italijanskim akademskim slikarjem Paridejem Di Stefanom odprla atelje - Galerijo Apeiron v starem mestnem jedru Izole. V prostoru ustvarjata in v lastni režij prirejata kulturne dogodke, razstave ter uspešno sodelujeta pri kulturnem oživljanju Izole. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade. Katja Smerdu, mlada nadarjena kiparka, ki se je v zadnjem obdobju pri svojem raziskovalnem ustvarjanju in delu, ki je vseskozi družbeno in socialno angažirano, podala na področje aktivnega humanizma. Avtoričina kreativnost in tudi izvirnost ne poznata meja in vse česar se loti, izdela do popolnosti in z močno individualno noto. Skulpture  so forme,  ki so spletene iz žice in postavljene na leseno podlago. Pred nas je postavila prefinjeni kiparski izdelek, ki povezuje preteklost in sedanjost, predvsem pa poudarja vrednote, tako duhovne, kot materialne, ki so že skoraj pozabljene.

 

 

Hommage Franu Veselu, četrtek 11. junij 2015, SEM in Galerija ZDSLU

08. 6. 2015

Vabimo vas na dve razstavi posvečeni franu Veselu

Fotografije Frana Vesela so toliko bolj dragocene in čas je, da jih postavimo na ogled in mestu predstavimo Ljubljano, kot je bila nekoč. Razstava Hommage Franu Veselu, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem, bo spremljala razstava fotografij, ki jih je posnel Fran Vesel, razstavljenih v SEM-u, in strokovno publikacijo z naslovom Fran Vesel: Kronist življenja z začetka 20. stoletja. Prvi del odprtja razstave bo 11. junija 2015 v SEM-u ob 19. uri. Razstava Fran Vesel, Kronist življenja z začetka 20. stoletja predstavlja vpogled v življenje in delo enega izmed najpomembnejših amaterskih fotografov začetka 20. stoletja - Frana Vesela. Vesel, ki se je s fotografijo ukvarjal celo življenje, je ustvaril motivno bogat in raznolik opus fotografij, ki bodo na ogled v SEM-u do 28. junija 2015 (za tem reprodukcije), ponuja na vpogled del Veselove ohranjene fotografske zapuščine, katere rdeča nit je mesto Ljubljana in njeni prebivalci v luči Veselovega dojemanja fotografije kot dokumenta minljivega časa.

Drugi del razstave z naslovom Hommage Franu Veselu , se bo zgodil v Galeriji ZDSLU v četrtek 11. junija ob 20. uri. V Galeriji ZDSLU se bodo člani ZDSLU, vsak na svoj način poklonili spominu na kulturnika Frana Vesela in pridali svoj pogled na velikega mecena in fotografa. Pri projektu sodelujejo Hui Qui Wang - akademska slikarka, Evgenija Jarc - akademska slikarka, Anže Jurkovšek - akademski kipar, Barbara Jurkovšek - akademska slikarka, Alenka Vidrgar - akademska kiparka in ilustratorka ter Mojca Zlokarnik - akademska slikarka.

Veselimo se srečanja z vami!

 

Sprememba delovnega časa Galerije ZDSLU

02. 6. 2015

Spoštovani člani in prijatelji ZDSLU,

obveščamo vas, da bomo v Galeriji ZDSLU (Komenskega 8, Ljubljana) z 8. junijem 2015 spremenili delovni čas. V prihodnje bo galerija odprta vsak delavnik med 09.00 in 17.00, ob sobotah in nedeljah bo zaprta. Za ta korak smo se odločili po tehtnem premisleku in raziskavi, ki smo jo naredili, ker smo želeli ugotoviti, kdaj članom ZDSLU najbolj koristimo in kdaj je največji obisk galerije in pisarne ZDSLU. Odprtja in vodstva po razstavah bodo še vedno ob 18. ali 19. uri, o čemer vas bomo obveščali sproti.

Hvala za razumevanje in veselimo se vašega obiska!

Ekipa ZDSLU

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Ostale novice


Začetek Zimskega festivala ZDSLU

Več>>


Dražba sodobne slovenske umetnosti

Več>>


RAZPIS ZA NOVEGA UPORABNIKA ATELJEJA V STAVBI GARAŽE, AKC METELKOVA MESTO

Več>>