Dražba sodobne slovenske umetnosti

11. 12. 2018

V četrtek 20. decembra 2018 ob 18. uri se bo v Galeriji DLUL na Bregu 22 v Ljubljani, odvila tretja Dražba sodobne slovenske umetnosti, v okviru ZDSLU in organizaciji Društva likovnih umetnikov Ljubljana in Visart društva. Dražbo je podprlo Ministrstvo za kulturo RS, ki je podprlo že prejšnji dve dražbi leta 2015 in 2016.

Na letošnji dražbi, ki jo bo vodil Mitja Meršol, bo na voljo 62 dražbenih del 54 slovenskih umetnikov. Izbor dražbenih del je naredil Aleksander Bassin. Dražba bo delno tudi dobrodelnega značaja, saj bo del dražbenega izkupička namenjen Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije so. p. Sonček, Ljubljana. 

Dražbena dela bodo na ogled v Galeriji DLUL od 17. do 20. decembra med 11. in 19. uro.

Sodelujoči avtorji na dražbi so: 

Bojan Bensa │ Mersad Berber │ Dragica Čadež │ Hamo Čavrk │ Jurij Dobrila │ Črtomir Frelih │ France Godec │ Herman Gvardjančič │ Janez Hafner │ Zdenko Huzjan │ Dragutin Inchiostri │ IRWIN │ Rihard Jakopič │ Boris Jesih │ Duša Jesih │ Anže Jurkovšek │ Simon Kajtna │ Janez Kardelj │ Aleksij Kobal │ Tina Konec │ Paola Korošec │ France Kralj │ Blažka Križan │ Tone Lapajne │ Vladimir  Leben │ Lojze Logar │ Tone Logonder │ Jure Markota │ France Mihelič │ Tina Mohorovič │ Agata Pavlovec │ Štefan Planinc │ Silvester Plotajs – Sicoe │ Ivo Prančič │ Arjan Pregl │ Janez Sedej │ France Slana │ Rajko Slapernik │ Ana Sluga │ Jošt Snoj │ Gabrijel Stupica │ Miha Štrukelj │ Ive Šubic │ Maruša Šuštar │ Helena Tahir │ Jože Tisnikar │ Drago Tršar │ Dušan Tršar │ Kaja Urh │ Sašo Vrabič │ Žarko Vrezec │ Momo Vuković │ Nina Zelenko │ Mojca Zlokarnik

V sredo, 19. december 2018, ob 17. uri pa bo prav tako v prostorih Galerije DLUL potekal Simpozij o umetnosti v urbanem in naravnem prostoru.

Gosta simpozija dr. Elisabeth Fiedler iz Inštituta za umetnost v javnem prostoru (KIÖR – Institut für Kunst im öffentlich Raum Steiermarkiz Graza in Marko Košan iz Koroške galerije likovnih umetnosti, nam bosta predstavila njun razmislek in pogled na umestitev umetnosti v javni prostor v njunih mestih. Marko Košan bo predstavil projekt Forma Viva Ravne, Dr. Elisabeth Fiedler pa nam bo predstavila pomen Inštituta in delovanje le tega, ter njihov projekt Avstrijski park skulptur. (nekaj več o simpoziju najdete v priponki)

Na simpoziju je tokrat namen opozoriti na navzočnost umetnosti v javnem prostoru: na tisto umetnost, ki dobiva svojo memorialno, pa tudi funkcionalno vizualno ovrednotenje v urbaniziranem prostoru, in tudi na tisto, ki predstavlja nabor avtorjev, katerih javna dela ostajajo v posebnem, namensko izbranem naravnem okolju.

 Sledila bo javna razprava, na kateri bodo sodelovali pristojni strokovnjaki arhitekta Jurij Kobe in Maruša Zorec, kipar Matjaž Počivavšek, krajinska arhitektka Ana Kučan in umetnostni zgodovinar Gojko Zupan. Diskusijo o pomenu in umestitvi umetnosti v javnem prostoru bo moderiral kipar Zoran Srdić Janežič,  predsednik Sekcije kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru pri ZDSLU. Diskusija bo odprta tudi za publiko. Gostujoči avtorji bodo predstavili svoje poglede na razumevanje javnega prostora, na umeščanje umetnosti v javni prostor, na relacijo umetnika in arhitekta, spregovorili bomo o javnih razpisih in odstotku za umetnost pri investicijah, o pomenu umetnosti v javnem prostoru,  ter seveda o nadaljni strategiji.

 

3. Zimski festival ZDSLU 2018: Zimski SALON in spremljajoči dogodki

27. 11. 2018

V ZDSLU vas vljudno vabimo na dogodke, ki se bodo zvrstili v Galeriji ZDSLU in po vsej "Hiši umetnosti in umetnikov" na Komenskega 8, v Ljubljani, ki na široko odpira vrata ob koncu leta v okviru 3. ZIMSKEGA FESTIVALA ZDSLU 2018. Začetek festivala bo s prodajno razstavo Zimski salon ZDSLU 2018 v četrtek, 6. decembra 2018 ob 18. uri.
 

Spletni katalog prodajne razstave Zimski SALON ZDSLU 2018 >>

Četrtek, 6. 12. 2018, ob 18. uri: ZIMSKI SALON ZDSLU 2018

Odprtje Prodajne razstave na kateri se bo v Galeriji ZDSLU predstavilo 60 avtorjev vseh likovnih zvrsti z umetninami za idealna novoletna darila. Razstava bo odprta do konca letošnjega leta.

Obiskovalce bomo poleg razstave razvedrili z ambientalno glasbo izpod prstov Saša Debelca, ki bo zazvenela po vsej "hiši umetnikov in umetnosti". Sledila bo ZABAVA in druženje pozno v noč z umetniki, prijatelji in obiskovalci Galerije ZDSLU. Za hrano in pijačo bodo poskrbeli člani ZDSLU. Veseli bomo srečanja z vami in vas vabimo, da se nam na odprtju razstave in na zabavi pridružite. S seboj prinesete svojo dobro voljo tako, da si bomo nazdravili ob prihajajočem letu in zaželeli vse dobro v letu 2019.

Petek, 7. 12. 2018, od 17.30 do 18.30: Ptičje pravljično popoldne

Alenka Spacal: Pripovedovanje pravljic iz Modrih ptičjih misli in 
Marija Prelog: Delavnica papirnatih ptic – kirigami

Pisateljica, ilustratorka in pravljičarka Alenka Spacal bo pripovedovala svoje pravljice iz najnovejše avtorske slikanice Modre ptičje misli, nato pa bo imela slikarka, ilustratorka in oblikovalka živalskih kirigamov Marija Prelog delavnico, na kateri bo z otroki izrezovala in zlagala ptice. Vstop je prost.

Torek, 11. 12. 2018, od 17.30 do 18.30: Andreja Čeligoj: Oblike, oblike, oblike

Oblikovalka, slikarka in ilustratorka Andreja Čeligoj bo na svoji ustvarjalnici obiskovalce popeljala v svet kreativnega risanja, rezanja in ustvarjanja novih oblik ter podob. Na delavnico so vabljeni vsi, ki bi radi ustvarjali, se naučili česa novega in se družili z ustvarjalko delavnice. Vstop je prost in še material boste prejeli na delavnici brezplačno.

Na letošnjem Zimskem salonu se nam predstavlja šestdeset zanimivih slovenskih avtorjev vseh generacij in nam ponuja umetnine, s katerimi želijo polepšati in obogatiti naše domove, ne kot dekor ampak, kot dodana vrednost, ki naj postane nuja slehernemu.

 

Okno k sosedu: Agata Pavlovec in Peter Marolt

22. 11. 2018

V ZDSLU že 7 let neprekinjeno in redno organiziramo  umetniške razstave, v razstavnih prostorih Generalnega konzulata RS v Celovcu, Radetzkystrasse 26, v okviru svojega programa OKNO K SOSEDU / Fenster zum Nachbarn in v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve Trikrat letno predstavimo po dva naša člana na katerih se preko meja predstavijo vrhunski slikarji in kiparji, člani Zveze. Povezave in promocija slovenske likovno vizualne umetnosti je odmevna tako pri širših javnostih kot tudi medijsko. Nikakor pa ne smemo prezreti še vezi in povezav, ki se spletajo med umetniki Slovenije in Avstrije in na ta način se vzpostavlja kulturna krajina brez meja in brez preprek, saj se v Galeriji ZDSLU redno predstavljajo tudi Avstrijski umetniki, predvsem člani BV Galerije v Celovcu. Na tokratni umetniški razstavi se bosta v galerijskih prostorih Generalnega konzulata v Celovcu v četrtek, 22. novembra 2018 ob 18. uri  predstavila slikarka Agata Pavlovec in arhitekt in oblikovalec Peter Marolt.

Agata Pavlovec: Blažena, 2010, kolaž, mešana tehnika, 141x66cm

Agata Pavlovec se je rodila leta 1973 v Kranju. Najprej se je vpisala na Pedagoško fakulteto v Ljubljani, smer likovna pedagogika, v letu 1996 pa na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomirala iz slikarstva na ALUO v Ljubljani. Sodelovala je na različnih skupinskih razstavah in kolonijah, samostojno pa razstavlja od leta 2002. Poleg slikarstva se ukvarja še z organizacijo razstav in prireditev, s pedagoško dejavnostjo, sodeluje pa tudi z različnimi neprofesionalnimi gledališkimi skupinami. Za svoje delovanje je leta 2013 prejela priznanje Občine Železniki. Živi in ustvarja v Škofji Loki.

Slike Agate Pavlovec ilustrirajo iskanje ravnotežja med duhovnim in materialnim, med eterično senzibilnostjo in fizično pojavnostjo tukaj in zdaj, med željo in uresničljivim, med vizijo in resničnostjo. To (slehernikovo) iskanje ravnotežja slikarka ponazori z iskanjem likovnega ravnotežja. Zato dematerializirano naslikano svetlobo prizemlji z geometrijskimi linijami, z odločnimi horizontalami. Če le ni tudi ta horizont samo odmikajoča se, nikoli dosežena točka na obzorju, naslikana poezija večnega hrepenenja.

Peter Marolt: Ogenj, 51 x 38 x 4 cm, 2017, obarvan les

Peter Marolt se je rodil leta 1965 v Ljubljani. Diplomiral je na tedanji Šoli za arhitekturo, FAGG v Ljubljani, leta 1993. Leta 2001 je s temo Arhitektura sakralnega prostora tu in danes v Sloveniji (Sveto v sakralnem in profanem), pridobil znanstveni magisterij iz področja arhitekture in leta 2004, s temo Pomen likovnosti za arhitekturni prostor, na isti ustanovi, na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, tudi doktoriral. Tu je tudi zaposlen. Leta 2005 je bil na podlagi Priznanja za pomembna umetniška dela na področju arhitekture, izvoljen v naziv docent za področji arhitekture in oblikovanja. Kot likovni ustvarjalec je pripravil 31 samostojnih likovnih razstav. Med drugim je razstavljal v Galeriji Grad Lendava, v Mestnem gledališču v Monoštru in v Köszegu na Madžarskem, v Galeriji akademije likovnih umjetnosti in v Galeriji Novi hram v Sarajevu, v Slovenskem kulturnem centru Korotan na Dunaju, v Galeriji ZDSLU, v Zavodu Sv. Stanislava in KUD-u France Prešeren v Ljubljani, v Galeriji DLU Kranj in v Layerjevi hiši v Kranju, trikrat v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici, v Ganglovem razstavišču v Metliki ter v Galeriji Krško. V skupini je razstavljal tudi v Avstriji in na Hrvaškem, na mednarodnih bienalih umetnosti miniature v nekdanji Jugoslaviji, Franciji, Španiji in Angliji, ter na mednarodnih bienalih Risbe in slike v prostoru Alpe Jadran in na Bienalu mesta Kranja. Na slikarskih ex temporih je prejel pet nagrad, leta 2013 pa tudi Priznanje za kvaliteto likovnih del na festivalu Srečanja 2013 - mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj - ZDSLU. Njegova miniatura je uvrščena v zbirko Imago Mundi - Luciano Benetton Collection. Je tudi ilustrator in avtor dveh monografij haiku poezije, ki sta izšli pri založbi Omnibus v Sarajevu. Objavlja znanstvene in strokovne članke. S prvimi je sodeloval tudi na mednarodnih znanstvenih kongresih, ki se tičejo stanovanjske arhitekture, vernakularne arhitekture, sakralnega stavbarstva, pa tudi urbanizma.

 

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61

Ostale novice


Javni razpis za dodelitev delovnih štipendij za področje ilustracije in fotografije

Več>>


Odprtje razstave grafik Hame Čavrka Carta Incognita v Galeriji BV v Celovcu

Več>>


Predstavitev unikatne ročno poslikane modne linije ZDSLU

Več>>