Majski salon 2012

Majski salon smo že lani po dolgem času znova preselili v Ljubljano, na Gospodarsko razstavišče, kjer smo jo odprli v času festivala MUZA, festivala, ki je ponudil pestro in razvejano prizorišče za različne veje umetnosti od likovnih in fotografskih razstav, ustvarjalnih delavnic, predstav do okroglih miz in predstavitev. Pri realizacij projekta so nam pomagali naslednji partnerji in sponzorji:

Gospodarsko razstavišče nam je brezplačno za tri mesece odstopilo razstavni prostor; podjetje Proevent nam je za tri mesece sponzorsko posodilo in postavilo celotno ogrodje – razstavne panoje, prav tako nam je pomagalo pri opremi Debatnega maratona; vinar Santomas iz Šmarij pri Kopru je prispeval svoja vrhunska vina za pogostitev ob odprtju razstave.

Pri organizaciji in postavitvi razstave so sodelovali naši člani: Silvester Plotajs Sicoe, Bojan Bensa, Dejan Mehmedovič, Janez Matelič, Ljubo Radovac, Novak Džamič, Neva Bilač, Agata Pavlovec, Saba Skaberne, Katja Oblak, Nina Koželj, Simon Macuh, Tristan Dragan, Olga Butinar Čeh, Lucijan Bratuš in Aleš Sedmak.

Katalog in ostale promocijske materiale je oblikoval Lucijan Bratuš.

Podelitev nagrade in priznanj Majski salon 2012 (23. maj 2012).

Žirija Umetniškega sveta ZDSLU je odločila in podelila nagrade in priznanja:
Nagrada Majskega salona 2012 Janez Hafner
Priznanje Majskega salona 2012 Mira Ličen Krmpotić in Janko Kastelic
Priznanje Majskega salona 2012 mlademu avtorju/avtorici Barbara Jurkovšek

V prvih dneh po otvoritvi smo v sklopu Majskega salona organizirali tudi likovne delavnice, in sicer: 
Kiparsko delavnico
Delo s figurami/glina (vodila jo je Katja Oblak, akadamska kiparka)
Slikarske delavnice
Ptice, skrite v papirju (vodila jo je akademska slikarka, ilustratorka in oblikovalka Marija Prelog)
Igrača zate-Vrtavka (vodila jo je akademska kiparka in ilustratorka Alenka Vidrgar)
Pedagoško delavnico
Delavnica likovno pedagoške sekcije (vodil jo je akademski slikar in grafik, Marjan Prevodnik)

Debatni maraton

24. 5. smo med 15. in 20. uro v dvorani Galerija organizirali »Debatni maraton« z naslovom UMESTITEV LIKOVNE UMETNOSTI V PROSTOR IN ČAS MED TEORIJO IN PRAKSO – SLOVENIJA 2012:

- Prva tema je bila posvečena likovni umetnosti in izobraževanju: Zakaj, kaj in kako lahko likovna umetnost prispeva k slikovno-vizualni, kulturni, estetski in umetniški pismenosti državljanov.
- V drugi temi smo se posvetili likovniku kot ustvarjalcu z naslovom: Poklic likovnega ustvarjalca – med prakso in teorijo in
- v tretji temi umestitvi umetnika v družbo: Umetnik in družba (od znanosti do umetnosti).

Kot predavatelji in sogovorniki so sodelovali: Andreja Džakušič, prof. Črtomir Frelih, Marjan Prevodnik, prof. dr. Jože Muhovič, doc. Silvester Plotajs Sicoe, dr. Jure Selan, Borko Tepina, prof. dr. Marko Uršič in Aleš Sedmak. Debatni maraton je v prvem delu vodila Tina Košir Mazi in v drugem  Olga Butinar Čeh.

Maraton smo strnili z vprašanji iz publike in s pogovorom o posameznih zaključkih celotne debate. Sklenili smo, da se bodo podobni tematski debatni večeri nadaljevali v Galeriji ZDSLU, ker je potrebno obilico problemov nujno javno predstaviti in zanje poiskati rešitve.