Umetniški svet je na sestanku dne 29. 10. 2019 potrdil Danijela Demšarja za prejemnika nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo 2020. Prejemnika je predlagal IO Sekcije ilustracije ZDSLU v sodelovanju z Galerijo Cankarjevega doma.

Utemeljitev:
DANIJEL DEMŠAR, slikar, grafik, ilustrator in lutkar se je rodil 8. 5. 1954 v Bresternici pri Mariboru. Študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je zaključil leta 1979 in diplomiral pri profesorju Štefanu Planincu. Od leta 1980 je član ZDSLU.  Šest  let je bil zaposlen kot likovni pedagog v osnovni šoli Danila Kumar v Ljubljani. Od leta 1985 je samozaposlen v kulturi in po večini ilustrira knjige ter dela v lutkovnih gledališčih. V letih od 1986 do 2015 je redno aktivno sodeloval z revijo Ciciban. Z Ireno Majcen in Judito Krivec Dragan je bil leta 1992 pobudnik za ustanovitev ene najaktivnejših sekcij pri ZDSLU, Sekcije ilustratorjev, kjer je bil od 2004 nekaj let eden od dveh podpredsednikov. Od leta 2000 živi v Grižah pri Sežani kot samostojni likovni ustvarjalec in se ukvarja s slikarstvom, z grafiko, s knjižno ilustracijo in z lutkovnim gledališčem, kjer izdeluje scene in kostume ter oblikuje  lutke. Razstavljal je na 39-ih samostojnih in 59-ih skupinskih razstavah doma in v tujini in se do sedaj udeležil skoraj vseh razstav Slovenskega bienala ilustracije. Ilustriral je več kot 50 knjig kjer bi izpostavili: L. Suhadolčan, Kuža, 1984; A. Goljevšček, Med bogovi in demoni, 1988; Arabske basni, 1991; B. Štampe Žmavc, Nebeške kočije, 1994; Šamardalov zaklad, 1997; Feri Lainšček, Ljubi me, kot sonce sije, 2019. Ustvaril je 12 lutkovnih predstav in 3 gledališke scene. Za svoje delo je prejel številne nagrade med katerimi so pomembnejše: Levstikova nagrada, 1985; plaketa Hinka Smrekarja, 1993; priznanje Hinka Smrekarja, 1997; nagrada Hinka Smrekarja, 2010; vpis na častno listo IBBY, London; Levstikova nagrada za življenjsko delo, 2013.

Demšar je od samega začetka svojega ustvarjanja eksperimentator, kdaj tudi inovator in iskalec novih, drugačnih rešitev in tehnoloških posegov pri slikanju in risanju na papir. Z inovativnimi posegi na likovnem polju, avtor neredko orje ledino na področju brisanja meja med ilustracijo in čistim slikarstvom.

Zaradi obsežnega in kvalitetnega ilustratorskega opusa, inovativnosti pri iskanju novih tehnoloških procesov tiskanja na papir in brisanja meje med ilustracijo in sliko, predvsem pa zaradi globokih sledi, ki jih pušča za sabo v svetu knjižne avtorske ilustracije, Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov predlaga akademskega slikarja, ilustratorja Danijela Demšarja za dobitnika nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo.