Galerija generalnega konzulata RS, Celovec

Cikel razstav "Okno umetnosti k sosedu"

Okno k sosedu: kiparka Mojca Smerdu in slikar Aleksij Kobal, 20. 6. - oktober 2017

V torek, 20. 6. 2017 , je bilo odprje razstave iz niza "OKNO K SOSEDU" Aleksija Kobala in Mojce Smerdu na Generalnem konzulatu RS v Celovcu. Tokratna razstava dveh vrhunskih slovenskih likovnih umetnikov, kiparke Mojce Smerdu in slikarja Aleksija Kobala, nagrajencev Prešernovega sklada 2016, je za poznavalce in ljubitelje lepih umetnosti zagotovo dogodek prav posebne vrste. Tako Smerdujevo, kot tudi Kobala bi lahko označili kot samosvoja likovna ustvarjalca samotarja, ki na svoji bogati ustvarjalni poti rabita svojski likovni jezik, ne sledita trendom in ostajajta zvesta vsak svojemu izjemno dognanemu metierju in načinu ustvarjanja, ki omogoča učinkovito pripoved in skoraj biografsko izpoved, ob enem pa za sabo puščata globoke sledi v svetu naše likovno vizualne umetnosti.

 

Mojca Černič Pretnar, Jože Marinč, 31. marec do junij 2016

Mojca Černič Pretnar se je rodila leta 1955 v Mariboru, kjer je preživela prvih devet let otroštva. Po selitvi v Ljubljano je leta 1975 končala Srednjo šolo za oblikovanje in leta 1980 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost pri prof. Janezu Berniku. Leta 1993 je končala še magistrski študij restavratorstva in konservatorstva. Od leta 2007 je samostojna ustvarjalka na področju keramike, slikarstva in kiparstva. Živi in dela v Ljubljani.

Jože Marinč se je rodil 19. 3. 1954 na Dolnji Brigi pri Kočevski Reki. Končal je Šolo za oblikovanje v Ljubljani (1973), Pedagoško akademijo in nato Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1979. Od leta 1979 do 1981 je obiskoval slikarsko specialko pri prof. Berniku. Študijsko je bival v pariškem Cite Internationale des Arts (1992 in 2002) ter v avstrijskem Millstattu (1995). Je član ZDSLU in DLUD. Živi in dela v Kostanjevici na Krki.

 

Jana Mihelj, Janez Kovačič, 9. april 2015

Jana Mihelj je bila rojena 1956 v Kopru. Leta 1980 je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani na Oddelku za klasično filologijo in italijanščino. Od leta 1982 se ukvarja s kiparstvom, s skulpturo, mozaikom, aplikacijami v arhitekturi in z unikatnim oblikovanjem. Od leta 1982  ima tudi status samostojne ustvarjalke v kulturi in od 1990 je svobodna umetnica, članica ZDSLU. Imela je številne samostojne in skupinske razstave za katere je prejela nagrade in priznanja

Janez Kovačič se je rodil 1942 na Rakitni. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1968. Po diplomi je več let bival v Nemčiji, kjer se je izpopolnjeval v umetniškem zavodu Horst Ziethen v Kölnu in v Suddeutsche Kliesche Union v Münchnu kot grafični oblikovalec. Ob delu je vpisal podiplomski študij na Ijubljanski likovni akademiji, kjer je leta 1975 diplomiral. Leta 1972 se je strokovno izpopolnjeval v grafičnem zavodu Eurocrom iz Verone in na grafičnem inštitutu Hell v Kielu-Nemčija. Petindvajset let je poučeval kot profesor grafičnega oblikovanja in tehnologije na Srednji medijski in grafični šoli v Ljubljani. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, restavriranjem, izdelovanjem vitražev in vodenjem likovnih delavnic. Je avtor preko sto štirideset vitražnih oken v Sloveniji, Italiji, Kanadi in ZDA. V Montrealu ima 8 velikih vitražnih oken v cerkvi Sv. Vladimirja in v Torontu 4 okna v cerkvi Sv. Petra v Wood-bridgu. V Torontu ima v slovenskem domu stalno zbirko del s slovenskimi motivi. Postavitev 20-ih slik velikega formata ima tudi v Modri dvorani na Brezovici, nad Merkatorjem kot stalno zbirko. Njegova dela se nahajajo v številnih javnih in privatnih zbirkah doma in v tujini. Živi in ustvarja na Brezovici pri Ljubljani.

 

Črtomir Frelih, Catherina Zavodnik  4. december 2014 - marec 2015

Črtomir Frelih je bil rojen 20. 8. 1960 na Nomenju v Bohinju. Z umetniško grafiko in eksperimentranjem z novimi grafičnimi postopki je pričel na Pedagoški akademiji pri prof. Ivanu Mršniku. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je leta 1985 diplomiral na oddelku za grafiko pri prof. Zvestu Apolloniju, specialistični študij grafike zaključil leta 1990 pri profesorjih Zvestu Apolloniju in Branku Suhyju. Na ALU v Ljubljani je leta 1997 opravil magisterij znanosti s področja likovne didaktike. Je izredni profesor za risanje in grafiko na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani in avtor številnih člankov s področja likovne umetnosti, likovne teorije in likovne pedagogike. Imel je preko 70 samostojnih razstav, sodeloval je na 240 skupinskih razstavah doma in v tujini. Na področju grafične tehnologije je razvil in uveljavil nekatere nove postopke kolagrafije..

Catherina Zavodnik je rojena 6. septembra 1975 v Ljubljani. Leta 2008 magistrirala iz slikarstva, leta 2003 iz umetniške grafike, leta 2000 pa diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Med leti 2000 in 2004 je svoje grafično znanje nadgrajevala v Urbinu v Italiji. Svoja dela je predstavila na mnogih razstavah tako doma kot v mednarodnem prostoru. Predvsem v zadnjem času se je uspešno uveljavila na nekaterih razstavah priznanih galerijskih hiš v tujini. Potem, ko je bila marca 2011 s sliko September v konkurenci preko 3000 umetniških del sprejeta na najbolj pomemben javni poziv umetnikom v Severni Evropi, Spring Exhibition 2011 v Kunsthal Charlottenborgu, nadaljuje svoje delo z veliko bolj ženstveno, subtilno energijo. Prepoznavamo jo kot senzibilno umetnico svežih izpovednih vsebin. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, kiparstvom in poezijo.

 

Rudi Skočir, Andrej Pavlič  4. december 2013 - 7. april 2014

Andrej Pavlič se je rodil leta 1957 v Ljubljani in se po končani gimnaziji vpisal na ALU v Ljubljani, kjer je leta 1981 diplomiral na slikarskem oddelku. Od leta 1982 je član DSLU, od leta 1984 pa tudi samostojni likovni umetnik. Leta 1994 , 2010 in 2013 se je študijsko izpopolnjeval v Cité Internationale des Arts v Parizu. Do sedaj je imel preko 90 samostojnih razstav.

Rudi Skočir se je rodil aprila 1951 na Kamnem pri Kobaridu, Slovenija. Diplomiral je leta 1977 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in obiskoval specialistični študij slikarstva pri profesorjih Janezu Berniku, Štefanu Planincu in Kiar Mešku.
Samostojno se je predstavil na 130 ih razstavah v Sloveniji in v tujini.

 

mag. Vesna ČadežBojan Bensa  2. september - 2. december 2013

Akademski slikar, magister umetnosti Bojan Bensa je bil rojen 1956 v Ljubljani, leta 1980 je diplomiral iz smeri slikarstva na ljubljanski Akademiji likovnih umetnosti in 1983 dokončal še podiplomski študij slikarstva. Leta 1983 je pridobil status samostojnega umetnika, ki ga ima še danes.

Akademska slikarka, magistra umetnosti Vesna Čadež je bila rojena1976 v Ljubljani. Leta
2004 je diplomirala iz slikarstva pri prof. Zmagu Jeraju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2008 tam tudi magistrirala.
Poleg slikarstva se ukvarja z videom, fotografijo, ilustracijo in v zadnjem obdobju tudi s konceptualno umetnostjo, pri čemer ustvarja objekte.

 

Lovro Inkret, Franc Berčič - Berko  23. april - 6. september 2013

Lovro Inkret, rojen 1949 v Ljubljani je leta 1979 je končal študij na Akademiji za likovno umetnost (ALU) v Ljubljani pri prof. S. Tihcu. Nekaj let je delal kot grafični oblikovalec, nato pa kot likovni pedagog. Sedaj ima status svobodnega likovnega umetnika in poučuje kot likovni pedagog na SVŠG v Ljubljani.

Franc Berčič Berko se je po končani Šoli za oblikovanje vpisal na Pedagoško akademijo, kjer je diplomiral leta 1968 pri prof. Francetu Uršiču in prof. Zoranu Didku. Študijsko je potoval po Nemčiji, Švici, Franciji, Nizozemski. Od leta 1978 dela kot svobodni umetnik.
 

 

Alenka Vidrgar, Janko Orač   4. december 2012 - 4. marec 2013

Alenka Vidrgar, rojena leta 1958 v Ljubljani, je leta 1982 diplomirala na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1985 je na isti fakulteti tudi magistrirala. Nekaj let je bila profesorica na Šoli za oblikovanje in fotografijo, od leta 1989 pa je samostojna umetnica/samozaposlena v kulturi. Sodelovala je na mnogih skupinskih razstavah doma in v tujini, na kiparskih simpozijih in natečajih ter prejela več nagrad.

Janko Orač, rojen leta 1958 v Celju se je šolal na Grafični šoli v Ljubljani, leta 1997 pa diplomiral na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Študij je nadaljeval na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Imel je več kot 60 samostojnih razstav, za svoja dela pa je prejel številna priznanja. Ima status svobodnega likovnega ustvarjalca ter je avtor in vodja slikarskih kolonij Novomeški likovni dnevi in Zibika-Tinsko.

Trenutne razstave

Ujet v figuri
Ludvik Pandur
Od: 7. - 29. 9. 2017
Do: 7. 9. 2017
Več>>