27. Bienale ilustracije Bratislava - BIB

V Bratislavi so v petek, 25. oktobra 2019, slovesno odprli mednarodni Bienale ilustracije Bratislava, BIB 2019. Bienale ilustracije. bienale ilustracije je najpomembnejše tekmovanje in razstava izvirnih ilustracij otroške in mladinske literature in je ena največjih tovrstnih manifestacij na svetu. Od leta 1967 dalje bienale vsako drugo leto organizira Ministrstvo za kulturo Slovaške, glavni organizator pa je Bibiana, mednarodna hiša umetnosti za otroke. BIB deluje pod okriljem in v skladu z odločitvami, nalogami in cilji UNESC-a ter z njim povezanimi mednarodnimi organizacijami, še posebej z nacionalnimi sekcijami International Board on Books for Young People (IBBY).

Že vrsto let je pobudnik in organizator za sodelovanje slovenskih avtorjev Sekcija ilustratorjev Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Na razstavi letos sodeluje 49 držav. V deset člansko mednarodno žirijo je bila tokrat povabljena tudi TATJANA PREGL KOBE, slovenska likovna kritičarka, ki sistematično še posebej spremlja prav to področje likovne umetnosti.


Na letošnjem bienalu Slovenijo zastopajo: MOJCA CERJAK, ANDREJA GREGORIČ, LOJZE KALINŠEK, MAŠA KASTELIC, KIKI KLIMT, TANJA KOMADINA, KRISTINA KRHIN, POLONA LOVŠIN, MANCA K. MUSIL, ANDREJA PEKLAR, ARJAN PREGL, ALENKA SPACAL, PETER ŠKERL, HUIQUIN WANG, MAŠA P. ŽMITEK.


26. Bienale ilustracije Bratislava - BIB